Paljon erivärisiä japanilaisia lyhtyjä

Pikkujoulut 8.11.2008

Kokoonnuimme iltapäivällä Hyvänolonklinikka Raila Keron tiloissa Helsingin Tukkutorilla nautiskelemaan rennosta yhdessäolosta, syömisestä & juomisesta. Meitä oli paikalla kaikkiaan noin 25 hyvästä seurasta kiinnostunutta. Paikalle oli vaivautunut ystäviä Lahdesta ja Nastolasta asti. Yhdistyksen puheenjohtaja oli vastaanottamassa tulijoita pihalla. Sisälle päästyä yhdessäolo alkoi kuohujuoman merkeissä. Esittäydyimme toisillemme: miltei kaikki kertoivat olevansa reikin kanssa enemmän tai vähemmän tekemisissä, mutta olipa joukossa sellainenkin henkilö, jolla ei vielä reikistä ollut paljon kokemuksia. Oli kiva tavata uusia ihmisiä, tutustua paremmin entisestään tuttuihin ja tietenkin vaihtaa kuulumisia ystävien kanssa.

Railan hoitolan tilat sopivat erinomaisesti kokoontumiseen ja Raila oli järjestänyt upean tarjoilun. Suolaista ja makeaa oli runsaasti, kaikki oli kauniisti esillä ja maistui niiiiin hyvälle. Lämmin kiitos Railalle ja pikku-Liisalle, joka oli auttanut äitiään edellisenä iltana tarjoiltavien valmistelussa!

Saimme myös Railalta aivan erityisen ’pikkujoululahjan’: hän antoi kaikkien halukkaiden (ja kaikkihan sitten olivat halukkaita) kokeilla suolahuonetta maksutta 40 minuutin ajan. Olipa kiinnostava kokemus! Suolahuone näyttää sisältä lumilinnalta: siellä levätään lempeässä hämärässä pehmustetuissa tuoleissa ja kuunnellaan miellyttävää taustamusiikkia. Minun vierustoverini vieno kuorsaus alkoi kuulua jo muutaman minuutin kuluttua hoidon alkamisesta, ja simahdinhan minä sitten itsekin. Sinne suolahuoneeseen sitten jäi alkava kurkkukipu. Tätä täytyy kokeilla uudelleen.  Juha Rikka piti kiehtovan esitelmän aiheesta ’Do – matkalla eheyteen’. Kuuntelimme hiiskumattoman hiljaa kun Juha tutkiskeli esityksessään käsitettä Do eli Tie erilaisten kulttuurien ja ajattelijoiden näkökulmasta. Seuraavassa pari lainausta Juhan esityksestä:


1600-luvulla eläneen strategin Miyamoto Musashin yhdeksän ohjetta oikealle polulle:

 1. Ajattele rehellisesti
 2. Tie on harjoittelemista
 3. Perehdy kaikkiin taiteisiin
 4. Tunne kaikkien ammattien Tiet
 5. Erota maallisten asioiden hyöty ja tappio
 6. Kehitä vaistomaista arviointia ja kaiken ymmärtämistä
 7. Havaitse näkymättömät
 8. Kiinnitä huomiota myös pikkuseikkoihin
 9. Älä tee mitään turhaa

Ryokanin ajatuksia:

 • Suuri Tie ei alun perin johda minnekään, siksi ei voi tietää milloin on perillä.
 • Jos on päämäärä, johon pyrkii, se etääntyy alati.
 • Jos mieli on eksynyt ja sen koettaa löytää, se ei löydy.
 • Puhe tyhjästä ja todellisesta on tarkoitettu vain kutsuksi tietämättömille; vaikka osaisi kulkea keskitietä, harhautuu lopulta sivupoluille.
 • Tämän yksityiskohdat vain ovat niin merkillisiä, ettei niitä pysty kertomaan: heti, kun ottaa sanat huulilleen, ne siroavat sikin sokin.

Intiaanipoppamiehen kolme kysymystä hoitoa hakevalle:

 1. Mitä hyvää olet tehnyt lähimmäisillesi?
 2. Kykenetkö olemaan rehellinen itsellesi?
 3. Oletko valmis luopumaan?

Ihminen, kuten Tiekin, on neljän asian summa: Mielen, Sielun, Tunteen ja Ruumiin. Niistä jokaisesta kulkee kolmen askelman polku kohti keskustaa, jossa ovat sekä Minä itse että Jumala:

 1. MIELEN askelmat ovat Tyhjentyminen, Uudistuminen sekä Puhtaus, tavoitteena Anteliaisuus
 2. SIELUN polkuna toimivat Selkeys, Viisaus ja Valaistuminen, summana Omistautuminen
 3. TUNTEEN taholta etenemme Kasvun, Luottamuksen ja Rakkauden portaita saavuttaaksemme Itsemme hallinnan
 4. RUUMIS vaeltaa Kokemuksen, Tarkkailun ja Voiman syvällä rintaäänellä suorittaen Itsetutkiskelua

Hoitaminen, auttaminen, hyvinvointi – muun muassa nämä asiat tuntuivat erityisesti olevan esillä kun vaihdoimme kuulumisia ennen jatkoille siirtymistä. Kiinnostavaa puhuttavaa tuntui olevan paljon. Pystymättä sitä sen kummemmin selittämään minulle jäi tästäkin kohtaamisesta voimakas vaikutelma siitä, että toisesta välittäminen sanoissa ja teoissa on saavuttamassa vahvaa jalansijaa yhä laajemman väestönosan keskuudessa. Hyvä leviää, ja hyvä niin. Juhan sanoin:

Meidän tehtävämme on välittää energiaa, joko kontaktissa tai kaukona, ja meillä pitää olla tasapaino sielussamme. Meillä pitää olla eheys, selkeys ja rohkeus pystyäksemme parantamiseen.

Kiitos kiitos kiitos

Sirpa-Liisa