Henkisen huollon päivä: ”Havahtumisen prosessista” 14.3.2015

Eheys-keskus, Malmi, Helsinki

Lauantaina 14.3.2015 oli taas kerääntynyt sankka joukko reikiyhdistyksen jäseniä henkisen hyvinvoinnin päivään Helsingin Malmille Eheys –studioon. Tällä kerralla saimme kuunnella Juha Pitkäsen luentoa ”Havahtumisen prosessista”.

Juha on toiminut henkistä kasvua ja itsetuntemusta käsittelevien kirjojen kääntäjänä ja kustantajana yli 25 vuoden ajan. Hän on myös yksi syvälliseen itsensä oivaltamiseen tähtäävän Unohda itsesi -ryhmän vetäjistä ja pitää myös omia ihmisyyteen, itsetuntemukseen, ihmissuhteisiin ja henkiseen havahtumisen liittyviä kursseja ja luentoja. Hän on kirjoittanut kirjan ”Vapaus valita” havahtumisen prosessista ja viimeistelee parhaillaan myöhemmin keväällä julkaistavaa toista kirjaa ihmissuhteista.

Juhalla oli hyvinkin erikoinen näkemys havahtumisesta, joka poiki mielenkiintoisia kysymyksiä ja keskusteluita yleisön kanssa. ”Havahtuminen ei merkitse mitään yksittäistä äkillistä tapahtumaa, vaan kyseessä on prosessi, joka vähitellen irrottaa meidät totutusta vääristyneestä ajattelutavastamme ja korvaa sen sellaisella ajattelutavalla, joka on sopusoinnussa todellisen, alkulähteestä kumpuavan elämän kanssa. Havahtuminen merkitsee täydellistä täyskäännöstä ajattelussamme, eikä tämän tapahtumiselle ole mitään muuta estettä kuin me itse. Havahtuminen on siis oman itsemme raivaamista pois totuuden tieltä. Mitään oikotietä ei ole eikä kukaan tai mikään ulkopuolellasi voi sitä sinulle antaa. Sinä itse olet se elämä, johon havahdut.”

Aiheen pureskelu jatkui myös kevyen lounaan lomassa. Keskustelua herätti mm. mielen ensisijaisuus ja ajatus siitä, että ulkopuolellamme ei ole mitään tavoittelemisen arvoista. Kaikki vastaukset löytyvät loppujen lopuksi omasta itsestämme ja näkemämme ja kokemamme maailma on oman projisointimme tulosta. Tähän liittyy vanha viisaus siitä, että heijastamme omaa sisäistä tilaamme ympäristöön ja tällöin sisäinen ja ulkoinen ei ole erotettavissa toisistaan. Tämä antaa meille suunnattoman vapauden ja vastuun, koska silloin olemme ainoastaan itse vastuussa siitä, mitä koemme ja mitä meille näyttää tapahtuvan.

Juhan luento toi mielenkiintoisen näkökulman myös reikiin, koska onhan reiki alun perin ollut havahtumisen väline. Sitä se voi olla vielä tänäkin päivänä, jos sitä sellaisena haluaa käyttää. Reikissä on tekniikoita, jotka tähtäävät juuri uskomusten tarkasteluun ja niiden purkamiseen oman aidon itsen ympäriltä. Vaikka reiki järjestelmänä tähtääkin yksilön havahtumiseen, niin reikin tie vie sinne ensisijaisesti paranemisen ja eheytymisen kautta.

Jatkamme myös ensi vuonna näitä pelkästään jäsenille tarkoitettuja tilaisuuksia – tervetuloa mukaan uudet ja vanhat jäsenet!

Teksti: Marko Karilahti