Japanilainen kanji-merkki do eli tie

Gokai – Reikin viisi periaatetta

  1. Älä ole vihainen
  2. Älä huolehdi
  3. Älä huolehdi
  4. Tee työsi
  5. Ole ystävällinen muita ihmisiä kohtaan

”Sensei Usuin viisi periaatetta, joiden avulla voi saavuttaa onnen ja joiden avulla voi parantaa sairauksia”.

Gogai on mielestäni yksi eniten väärinymmärretyistä reikin tekniikoista. Se on samalla oikein ymmärrettynä ja käytettynä myös reikin tehokkaimpia tekniikoita. Hyvin usein nämä periaatteet mielletään hokemiksi, joita kertaamalla uskotaan voivan saavuttaa jotakin; mielenrauhaa tai levollisuutta. Näin tekemällä toimitaan juuri päinvastoin kuin mitä gogailla todellisuudessa pyritään saavuttamaan. Pelkästään sisäisesti tai ääneen hokemalla saadaan mieli vain turrutettua syvempään uneen ja tämä ei ole tekniikan tarkoitus. Gogai on tekniikka, jolle pitää antaa tilaa ja sen tulee syntyä luonnollisesti.

Monesti oppilaat kysyvät: ”Miksi ei saa olla vihainen?”. Tämä on ihan relevantti kysymys. Mitä saavutetaan sillä, että tukahdutetaan esiin nousevia tunteita? Sillä saavutetaan vain lisää ahdistusta ja tukahdutettuja tunteita. Viisi periaatetta on asetettu nerokkaaseen sanamuotoon. ”Älä ole vihainen” tarkoittaa mielelle ”Ole vihainen”, koska mieli ei tunne negaatioita. Kaikki mitä mielelle sanotaan kieltolauseen muodossa, se ymmärtää kehotuksena. Hyvä esimerkki on ”Älä ajattele vaaleanpunaista elefanttia!”. No mitä tapahtuu? Mieleen nousee auttamattomasti mielikuva vaaleanpunaisesta elefantista. Gogain kahden ensimmäisen periaatteen tarkoituksena on juuri nostaa vihan ja huolen aiheita mieleen, koska miten niitä voisi muuten katsella ja työstää?

Kun sanot itsellesi: ”Älä ole vihainen”, nousee mieleesi vihan aiheita. Naapurin tekemisiä, puolison sanomisia, omia tukahdutettuja pyrkimyksiä. Ota ensimmäinen tai voimakkain mielikuvasi ja katsele sitä ihan rauhassa. Mistä tämä viha tulee? Tuleeko se ulkopuoleltasi vai sisäpuoleltasi? Mihin sen juuret johtavat? Mikä on sen alkusyy? Katsele sitä ihan rauhassa, voit myös esittää sille kysymyksiä. Mitä se haluaa sinulle viestittää? Kun teet tätä riittävän kauan niin huomaat joutuneesi dialogiin itsesi kanssa. Käyt vuoropuhelua itsesi kanssa, siitä mistä vihan aiheesta on oikeasti kysymys. Kun tämä dialogi jatkuu riittävän kauan tapahtuu jotakin kummallista. Jossain vaiheessa pääset vihan alkusyylle ja kuuluu pieni mentaalinen ”puff” –ääni ja vihan aihe katoaa. Tämä ei välttämättä tapahdu ensi yrittämällä tai toisellakaan kerralla, mutta kuin sipulia kuorimalla vihan epäaidot syyt kuoriutuvat alkusyyn ympäriltä pois niin myös vihan aiheuttaja poistuu.

Sinun ei tarvitse tehdä tätä tekniikkaa kaikelle vihan tai huolen aiheille, vaan vain niille, jotka sillä hetkellä nousevat mieleesi. Et ole myöskään sidottu tiettyyn aikaan tai paikkaan harjoittaakseni gogaita. Voit ihan hyvin tehdä sitä silmät auki ja kädet taskussa bussia odottaessasi tai työpöydän äärellä istuessasi. Suosituksena tietysti on myös aamuin ja illoin. Tällöin saat tietysti enemmän keskittymisrauhaa.

Tarkoituksena on kuitenkin puuttua nouseviin tunteisiin silloin kun ne syntyy tai kun ne tiedostaa eikä pantata niitä iltaan tai seuraavaan aamuun.

Huoli on tulevaisuuden näkemistä kielteisessä valossa. Ymmärrät varmaan, ettet voi tehdä muuta kuin suunnitella ja tehdä oman osuutesi elämäsi suhteen ja katsoa miten se eteesi avautuu.

Gogain periaate numero kolme ohjaa kiitollisuuden pariin. Kaikki mikä tapahtuu, se tapahtuu jostain syystä. Tapahtuu hyviä asioita ja ikäviä asioita. Mitä sinä voit tehdä? Koska et pysty näkemään kokonaisuutta niin ainoa oikea reaktio elämäsi tapahtumiin on kiitollisuus. Tämä ei tarkoita sitä, että et saisi tuntea surua tai muita ikäviä tunteita. Se tarkoittaa sitä, että kiitollisuus on se pohjimmainen tunne ilossa ja myös surussa, jota voit tuntea. Tämä on sinulle valintakysymys.

Tee työsi tarkoittaa oman osasi tekemistä niin yhteisön (työ) kuin itsesi (harjoituksesi) suhteen, jotta yhteisösi ja sinä itse voisitte paremmin ja yhdessä edistyisitte. Tässä ei ole pelkästään kyse sinusta.

Ole ystävällinen muita ihmisiä kohtaan. Tämän tulisi olla itsestään selvää. Koska todellisuudessa olemme yhtä ja samaa mieltä niin kaikki ystävälliset ajatukset ja eleet, jotka suuntaat muita ihmisiä kohtaan suuntaat todellisuudessa itseesi. Tätä viimeistä kohtaa ei voi järkeillä vaan siitä tulee olla omakohtainen kokemus. Tämä yhteinen mieli on myös se syy, minkä vuoksi esimerkiksi kaukoreiki toimii.

Gogai on oikeastaan todellinen anteeksianto purettuna sen viiteen eri osaan. Jos katsot gogain kaikkia elementtejä voit huomata sen. Tarkoitan todellista anteeksiantoa, joka katsoo toisten virheiden läpi enkä valheellista anteeksiantoa, joka tehdään muka omien ylevien periaatteiden vuoksi. Juuri tämän todellisen anteeksiannon vuoksi voi gogai tuoda onnen ja parantaa sairauksia.

Teksti: Marko Karilahti, reikiopettaja